Zum Inhalt springen
Gratis verzending vanaf €25 • Binnen 1-2 dagen geleverd • Achteraf betalen • Zorgeloos retourneren • Nu 2e bril 50% korting

Brilmaat bepalen

In deze gids helpen we jou om de juiste brilmaat te bepalen. Afhankelijk van jouw gezichtsvorm heb je namelijk een andere maat nodig. We leggen uit hoe je jouw brilmaat kunt achterhalen en wat de verschillende maten betekenen.

Montuurafmetingen
Wanneer we het hebben over de montuurafmetingen zijn er verschillende afmetingen die je moet overwegen. De montuurafmetingen worden altijd in mm gemeten.  

Montuurhoogte: 
Is de verticale hoogte van het montuur gemeten op het hoogste punt. 

Montuurbreedte: Is de totale breedte van de bril, horizontaal gemeten van links naar rechts. 

Breedte glas: Is de horizontale breedte van het glas op het breedste punt, gemeten vanaf de neusbrug. 

Breedte neusbrug: Is de breedte boven je neus tussen de glazen. Het is belangrijk dat dit comfortabel aanvoelt. Te strak betekent dat de bril je neus afknelt; te los betekent dat de bril niet stabiel op je gezicht blijft zitten.

Lengte pootjes: Is de totale lengte van de brillenpootjes, gemeten vanaf het scharnier tot het einde van de pootjes, inclusief de bocht. 

Hoe kom ik achter mijn brilmaat?
Als je al een bril hebt, kun je eenvoudig jouw brilmaat achterhalen door deze af te lezen van je huidige bril, vaak aan de binnenkant van de pootjes. De afmetingen worden weergeven als een reeks cijfers zoals het voorbeeld hieronder:

In het voorbeeld bestaat de reeks cijfers uit 50, 12 en 140. De afmetingen van de bril zijn dan:

 • 50 mm breedte van het glas
 • 12 mm breedte van de neusbrug
 • 140 mm lengte van de brilpootjes

   Uiteraard hoeft je nieuwe bril niet precies dezelfde afmetingen te hebben. Zijn de maten vergelijkbaar? Dan heb je de juiste brilmaat te pakken.

   Zelf opmeten
   Staan er geen afmetingen in je bril? Dan kun je dit natuurlijk ook eenvoudig zelf meten met een meetlint. Als je nog geen bril draagt, of jouw montuur bevat geen gegevens over de brilmaat, dan kun je de brilmaat bij jezelf opmeten. Deze meet je door de afstand tussen je slapen te nemen. Een andere manier is om de gewenste montuurgrootte rondom je ogen op te meten en vervolgens de breedte van de neusbrug daarbij op te tellen.

   Kom je er niet helemaal uit? Stuur ons even een berichtje dan helpen wij jou om de juiste brilmaat vast te stellen.